Bases del X Concurs de composició 'Poble de Muro' per a dolçaina i percussió

Des del 'Grup de Dolçainers i Tabaleters La Xafigà', dins de la seua labor de difusió i recuperació de la música tradicional a la Comunitat Valenciana, tenim la satisfacció d’anunciar-vos les bases de lo que será el X Concurs de composició 'Poble de Muro’'.

Antecedent

La dolçaina i el tabalet amenitzaven musicalment les festes populars de carrer del País Valencià des de temps immemorials i, al seu moment històric, eren els únics instruments que acompanyaven també les Festes de Moros i Cristians. A Muro tenim documentada la participació del dolçainer en les festes religioses almenys des dels segles XVII i XVIII. Constituïen i constitueixen un tret diferencial i diferenciador del nostre País.

El naixement i consolidació de les bandes de música en el segle XIX en quasi tots els pobles valencians, la modernització de la nostra societat al llarg del segle XX i la influència de la música anglesa i americana propiciada pels mitjans de comunicació (ràdio, TV i discs) en un ampli sector de la mateixa (sobretot el més jove) foren les principals causes de l’arraconament d’aquests instruments i la quasi desaparició de les melodies i sons tocats amb ells. El dolçainer havia quedat relegat a actes més o menys protocol·laris o folklòrics potenciats pels cors i danses de la Secció Femenina, i estava en via d’extinció llevat d’algunes excepcions en pobles on encara conservaven els balls tradicionals…

L’arribada de la democràcia, a finals de la dècada dels setanta del segle passat, afavorí el seu ressorgiment en el sector anomenat nacionalista valencià a través de cançons reivindicatives (com les interpretades pel grup Al Tall) a les quals s’incorporava la dolçaina. Alhora, començà un afany per la recuperació del nostre llegat tradicional musical i nasqueren grups de danses i de dolçainers arreu del País Valencià com Alimara, La Moma, Cardaors… I fruit d'aquell ambient, un grup de quatre joves de la filà Maseros de Muro -Jaume Gosálbez Pastor, Rafael Climent Satorre, Francesc Vicedo Pérez i Josep Olcina Domínguez- decidí fundar el grup de dolçainers i tabaleters La Xafigà.

Amb el transcurs del temps, aquest grup ha adquirit un enorme prestigi que l’ha convertit en un dels grups més importants, respectats, i populars, no només entre la resta de grups de dolçainers sinó entre altres sectors musicals, socials i culturals del País Valencià. La participació de La Xafigà en les festes de Moros i Cristians de moltes viles i ciutats; en distints Aplecs arreu l’Estat Espanyol i, fins i tot, en l’estranger; l’enregistrament de tres discs en solitari i la col·laboració en altres; la creació de l'Escola de Música Tradicional…; en són suficients testimonis per demostrar-ho. Per tant, la importància social, cultural i històrica de La Xafigà és inqüestionable.