Emotiu concert de Nadal de la Unió Musical de Llíria dirigida per José Miguel Rodilla

Aquest acte va servir per a fer un homenatge a Carles Santos i a més, estrenar un pasdoble dedicat a Francis Montesinos.

El concert de Nadal de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria celebrat el passat 23 de desembre, ha estat envoltat enguany d'una emotivitat molt especial, ja que José Miguel Rodilla Tortajada, un dels llirians més internacionals, dirigia per primera vegada com a director invitat la Banda de la Unió. També perquè es féu un homenatge al músic i compositor molt vinculat a la Unió, Carles Santos, que ens va deixar fa unes setmanes. I finalment per l'estrena d'un pasdoble dedicat al llirià i unioner, Francis Montesinos.

Abans de començar el concert es féu l'acte d'entrada de 8 nous músics a la Banda Simfònica. Després sonà a la megafonia del teatre una de les peces que Carles Santos compongué per a les cerimònies d'obertura i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i que en aquell moment fou gravada per la Banda Simfònica de la Unió.

Carles Santos ha sigut un dels més prolífics creadors i un artista referencial de l'avantguarda musical i escènica de les últimes dècades. Un geni provocador, rigorós i inabastable. Un artista transgressor però amb un sòlid aprenentatge clàssic.

Durant bona part de la dècada dels anys vuitanta i noranta Carles Santos estigué molt vinculat a la Unió i en 1987 fou nomenat Director d'Honor de la Banda. En les paraules que se li dedicaren es recordaren els nombrosos concerts en què dirigí la Banda Simfònica, l'actuació al Palau de la Música Catalana, la gravació en disc del seu ballet 'Belmonte', aquell espectacular acte d'inauguració de la FNAC de València, on la Banda actuà posicionada en un andami i Carles Santos la dirigí des de d'alt d'una grua. També es recordà aquella participació de la Banda Simfònica, dirigida per Carles Santos, en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics.

Però el protagonista d'este cinquè cicle de “Grans Directors a la Unió” fou sense dubtes José Miguel Rodilla, un prestigiós director que començà la seua formació a la Unió Musical i que ingressà com a clarinetista de la Banda l'any 1971.

José Miguel pertany a una família de profundes arrels unioneres on destaquen familiars com el compositor José Maria Martín Domingo. Ja la seua àvia, sa mare i algunes ties formaren part del quadre artístic de la Unió des des les primeres dècades del segle XX.

En l'acte de reconeixement que se li féu al mestre Rodilla es destacaren dues característiques pròpies i que no sempre es donen en els directors importants: en primer lloc, ser un director d'orquestra amb una brillant projecció internacional i en segon lloc ser un prestigiós pedagog.

Actualment està considerat com un dels grans directors d'orquestra amb una extensa carrera professional realitzada en la seua major part fora de les terres valencianes. Porta més d'un quart de segle dirigint orquestres professionals per tot el món i són pocs els valencians que han tingut l'ocasió de dirigir en llocs tan diversos. Així, ha dirigit a nombroses orquestres espanyoles i també en la major part dels països europeus, Amèrica llatina, Mèxic, Xina, Turquia, Canadà, Rússia o Israel. Ha actuat en els teatres i auditoris espanyols més importants així com en prestigioses sales de concert d'Europa, Àsia i Amèrica. A més, José Miguel va ser el fundador i el director titular de l'Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia des de 1996 al 2012. Ha estat nomenat catedràtic de conservatori superior en l'especialitat de Clarinet des de 1986 i després de Direcció d'Orquestra a partir de 2002. A tot açò cal afegir els innumerables cursos de direcció que anualment imparteix en diverses universitats i acadèmies d'Espanya, Polònia, Canadà i EEUU.

El mestre Rodilla dirigí la primera part del concert amb una nombrosa banda formada en esta ocasió per una plantilla de 115 músics. S'interpretà l'Obertura Festiva de Shostakovich i Romeo i Julieta de Txaikovski. Davant els intensos i llargs aplaudiments d'un públic emocionat i alçat en peu, el mestre Rodilla dirigí unes paraules recordant els seus vincles unioners i la gran satisfacció que li produïa tindre l'oportunitat de dirigir la Banda de la qual formà part en la seua joventut. A continuació oferí un bis, el pasdoble Lagartijilla, molt estimat a la Unió i que compongué el benvolgut Martín Domingo.

La segona part del concert estigué a càrrec del director titular, Pablo Marqués, on demostrà una vegada més l'intens treball que està portant endavant amb la Banda així com el seu bon fer musical. S'interpretà Goiri de R. Garcia Soler, el Bolero de Ravel i Russian Christmas Music d'Alfred Reed. Ja al final del concert s'estrenà un pasdoble inspirat en melodies llirianes i que el músic i compositor de la Unió, José Vicente Peñarrocha, dedicà a un dels dissenyadors més importants i avantguardistes de la moda espanyola, el llirià i unioner, Francis Montesinos, que també estigué present en el concert. Esta intensa vetlada musical finalitzà amb la interpretació d'unes nadales amb els millors desitjos per a estes festes.

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Junio 2019
L M X J V S D
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline