Ximo Tarín Micó estrena a Holanda la seua Simfonia núm. 1 Op. 27

El compositor català Ximo Tarín Micó estrenarà la seua primera simfonia el pròxim dia 30 de setembre a l'Harmoniezaal de la Banda St. Michael de Thorn, amb motiu del seu examen final de Master de direcció de banda del conservatori Fontys School of Fine and Performing Arts de Tilburg (Holanda).

 

 

Es tracta de la Simfonia núm.1, Op.27. En paraules de l'autor, "l’obra té una plantilla basada en la secció de vents de la Consagració de la Primavera". "El meu amor per la música d’Igor Stravinsky ha fet que aquesta simfonia siga un gran homenatge al gran mestre rus, i en molts moments he basat la sonoritat de l'obra en el seu peculiar i alhora magnífic llenguatge, especialment el de la Consagració. La Consagració és, al meu entendre, l’obra que prova que la modernitat persisteix. Res és igual abans o després d’aquesta", expressa.

Tarín assegura que veu la seua simfonia "com un gran exercici colorista per a vents". "He intentat barrejar els timbres de la manera més especial per a trobar aquests colors, i he explorat sonoritats que mai havien aparegut abans a la meua música. He volgut crear una simfonia que s’allunye dels paràmetres romàntics als que la música per a vents està tan aferrada últimament, de manera lícita, però no és el camí que jo vull seguir ara mateix", ha explicat.

La idea d’una simfonia de quatre moviments, de percepció romàntic/tonal o descriptiva, la va descartar per a la seua composició. "La simfonia és una obra de música pura, en un únic moviment que es desenvolupa en diverses seccions i que no inclou material temàtic cíclic, tot es renova constantment. Veig el procés compositiu de simfonies com el procés evolutiu entendible d’autor, de maduresa després d’aprendre del resultat dels treballs previs, i on focalitzar tota la saviesa musical que hom puga canalitzar".

"Prenc les paraules de Gustav Mahler per a dir que cada simfonia és un món on explicar el que l’autor necessita, i m’agafe com a propi el procés de Ludwig van Beethoven de donar-li a cada simfonia un plantejament diferent, acuradament estudiat, i ple de noves idees", manifesta el músic nascut a Barcelona.

Ximo Tarín Micó

(Barcelona, 21 de maig del 1990). S’inicia en els estudis musicals amb el seu pare, Joaquín Tarín Collado, a l’edat de sis anys, i escull el clarinet com a instrument principal. Des del 2003, continua l’aprenentatge amb el seu cosí, José Miguel Micó Bori, solista de la Banda Municipal de Barcelona.

Ja al Conservatori Municipal de Barcelona, acaba el Grau Mitjà l’any 2006 amb el professor Alfons Carbonell Bayonas i rep el Premi d’Honor del Conservatori per unanimitat. L’any 2010, finalitza els estudis de clarinet a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Josep Fuster, i el 2011 els amplia amb Joan Enric Lluna al Curs de Perfeccionament de l’Escola.

Des de llavors i fins a 2016, col·labora habitualment amb la Banda Municipal de Barcelona com a clarinetista. Durant aquest període, participa en diversos cursos d’interpretació musical i rep classes de professors com Ramón Barona, Enrique Artiga, José Miguel Martínez, Enrique Pérez, José Cerveró, José Miguel Micó Castellano, Antonio Saiote, Alain Damiens, Harry Sparnaay, Wolfgang Meyer o Anthony Pay, entre d’altres.

Paral·lelament, des del 2005, desenvolupa la seva activitat com a compositor. Entre el 2008 i el 2013, és compositor resident de la Jove Orquestra Simfònica Diaula, que sota la batuta d’Alfons Reverté, estrena obres orquestrals com Aforismes Simfònics, Concertino per a Orquestra, Escenes Místiques i Danses Valencianes. Ha rebut encàrrecs de grups de cambra com els Barcelona Clarinet Players, Duet tot’sols o L’Obac Ensemble, entre d’altres.

El 2015 és guardonat amb el premi del 1r Concurs de Composició per a Octet de Trombons de Catalunya amb l’obra Vuit soldats de Varsòvia. Ha estrenat obres, al Paraguai, EEUU, Holanda, i a gran part del territori Espanyol. El 2014 acaba els estudis de direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música del Liceu amb Manel Valdivieso, Francesc Prat, Guerassim Voronkov i Daniel Mestre.

El 2013 dirigeix l’orquestra de l’Òpera Jove de Catalunya i, l’any següent, és fundador de la Jove Orquestra Barcino, resident a Barcelona, de la qual és director fins al 2016. Des de 2016 estudia a la Academy of Music and Performing Arts de la ciutat de Tilburg (Holanda) on cursa el Wind Band Conducting Master amb els mestres Hardy Mertens, amb qui a més a més desenvolupa la seua tasca compositiva, Henrie Adams i Jan Cober.

 

 

CALENDARIO DE EVENTOS

Julio 2019
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline