La Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical participa al Cicle de Concerts d'Hivern de Cullera

El pròxim diumenge, dia 27 de gener a les 12 h, la Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical de Cullera oferirà un concert emmarcat dins del Cicle de Concerts d'Hivern de Cullera.

 

 

Al concert, que tindrà lloc a l'Auditori Municipal de Cullera, la Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical, sota la batuta del director convidat Enrique Blasco Cebolla, interpretarà el següent programa:

PRIMERA PART

Nibelungen-Marsch
Gottfried Sonntag

Polonia (Obertura WWV 39)
Richard Wagner / Trans: Enrique Blasco

Rienzi (Obertura WWV 49)
Richard Wagner / Trans: Enrique Blasco

SEGONA PART

Marxa espanyola op. 433
Johann Strauss II / Trans: Enrique Blasco

Alba (Obertura) 
Ferrer Ferran 

La boda de Luis Alonso 
- Intermedi
Gerónimo Giménez

Hispania (Fantasia espanyola per a banda simfònica)
Òscar Navarro González 


Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical de Cullera 

Fundada l'any 1896 pel professor, compositor i músic local Heliodor Frígola Calatayud, la banda d'esta societat ha comptat des de sempre amb excel.lents directors: Heliodor Frígola, José Mafé, Mariano Martí, Mariano Puig, Arturo Montes, Bernardo Adam, Daniel Martínez, Francisco Fort, Gerardo Pérez Busquier, Francisco Tamarit, Frank De Vuyst, Jesús Cantos Plaza i fins juliol de 2015 Vicente Soler Solano, sent des del passat mes de març el nou director titular el prestigiós compositor i director Ferrer Ferran. L’han dirigit com a convidats importants personalitats de la música que en l'actualitat ocupen rellevants càrrecs com per exemple Enrique García Asensio, Rafael Talens Pelló, Jan Cober, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Grau Vegara, José María Cevera Lloret, José María Cervera Collado, Ramón Herrero i Mercedes Padilla entre altres.

Pel que fa a guardons, la banda de la Societat Ateneu Musical de Cullera n'ha aconseguit molts principalment al Certamen Internacional de bandes de Música “Ciutat de de València” en el que participa per primera vegada en 1927 en la secció segona amb altres quinze agrupacions musicals aconseguint el Primer Premi, i posteriorment participa durant varios anys en la secció primera amb dos Primers Premis en 1951 i 1955.

Des de 1956 participa en la secció d’honor amb un primer Premi en 1957. Són molts els segons i tercers premis i un total de 13 primers, destacant les Mencions d´Honor dels anys 1987, 1988 i 1991 amb la banda juvenil. En juliol de 1989 la banda va viatjar a Holanda, concretament a Kerkrade, on va participar en “l'Olimpiada Musical” dins de la màxima secció, aconseguint el Primer Premi amb Timbal d’Or.

En novembre de 1997 la banda va guanyar el Primer Premi i Menció d’Honor en el XXVI Certamen Internacional “Vila d’Altea”, i en juliol de 1998 el Primer Premi amb Menció d’Honor del Certamen de València. En 1999 la banda va viatjar a França i Italia visitant ciutats com Riva del Garda i Venecia. En l'any 2001 la banda simfònica va obtindre el Primer Premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València”, i en el 2002 el Primer Premi i Menció d’Honor en el XXXI Certamen Internacional “Vila d’Altea”.
En juliol de 2008 la Banda va obtindre de nou el Primer Premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, i el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen d'Altea, així com el corbatí d'or per haver aconseguit tres primers premis i menció d'honor en este certamen i en 2014 una altra vegada el Primer Premi en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”.

La banda simfònica ha efectuat també diverses gravacions discogràfiques sent la majoria íntegrament de música simfònica valenciana, i des de l'any 2000 tres compact disc, els dos últims dedicats a Rafael Talens i a Bernardo Adam Ferrero.
En 1996 l’entitat va celebrar el seu primer centenari, nomenant President d’Honor de la Societat a S.A.R. D. Felip de Borbó i Grecia, llavors Príncep d'Astúries, va editar un llibre de la història de la societat.


Enrique Blasco Cebolla

Naix en 1959 en Corbera. En 1976 finalitza en el Conservatori de València els estudis de flauta travessera amb Jesús Campos i ingressa en 1977, per concurs-oposició, en el Cos de Músiques Militars de l'Exèrcit de Terra sent destinat a la Unitat de Música del Govern Militar de Granada de 1978 a 1985), a la Unitat de Música de l'Agrupació de Tropes del Quarter General de l'Exèrcit de 1985 a 1987) i a la Unitat de Música de la Guàrdia Real de 1987 a1989.

En el Real Conservatori Superior de Música de Madrid finalitza els seus estudis de pedagogia musical amb Elisa Roche i Encarnación López d'Arenosa), direcció de cors amb Adrián Cobo, de composició i instrumentació amb Román Alis i Antón García Abril i de direcció d'orquestra amb Enrique García Asensio.

Està en possessió dels títols civils de professor de flauta, solfeig, teoria de la música, transposició i acompanyament, i també els de professor superior de pedagogia musical, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, direcció de cors i direcció d'orquestra.

Constantment preocupat pel seu perfeccionament tècnic realitza cursos internacionals de pedagogia musical amb Judit Faller i Solti Perkio, i de música contemporània (anàlisi i composició) amb Carmelo Bernaola, Luis de Pablo i Luigi Nono.

En 1989 accedix de nou per concurs-oposició al cos de directors de músiques militars de l'exèrcit de terra, sent el primer de la seua promoció. En el camp de la direcció ha estat al capdavant de les més prestigioses agrupacions militars: la Legió (1990-1993), la “Divisió Acorazada Brunete” núm.1(1993-1998), el Comandament Regional Centre (1998-2005), la Primera Subinspecció General de l'Exèrcit (2005) i el Regiment d'Infanteria “Inmemorial del Rey” núm. 1 del Quarter General de l'Exèrcit (2005-2010). Des de juliol de 2010 és el director titular de la Unitat de Música de la Guàrdia Real de la Casa de S. M. El Rei.

Compagina amb la seua trajectòria professional una continuada labor de creació i d’investigació en el camp de la música. En este camp cal ressenyar que és autor de més d'un centenar d'obres de tots els gèneres: cambra, vocal, simfònic, processional etc., i especialment de música marcial.

També desenvolupa una important labor en la recuperació, transcripció, adaptació i investigació d'obres de divers gènere de la literatura bandística, en especial de la música marcial espanyola dels segles XVII, XVIII i XIX, destacant les següents transcripcions: “Diferencias sobre el Canto del Caballero”, “Cabalgata militar”, “Batalla imperial” de J. Cabanilles, “Fanfarria soleriana del Emperador” de A. Soler, “La música nocturna de Madrid” de L. Boccherini, “Himno de Taxdirt”, “Marcha fúnebre a la muerte del ilustre general Leopoldo O’Donnell” (La lágrima) i recentment la “Marcha real fusilera”.

Amb motiu del bicentenari de la guerra de la independència recupera i transcriu un gran llegat de literatura marcial de la que cal ressaltar: “Al dos de mayo”, “Himno de la victoria de Bailén”, “Marcha del general Palafox”, “Marcha de la granadera canaria”, “Coplas de la batalla de los Arapiles”, “Al atacar Ocaña”, “Al Marqués de la Romana”, “La Cachucha”, “A los defensores de la patria”, “Marcha para el emperador Napoleón”, “La victoria de Wellington en la batalla de Vitoria” i la “Gran Sinfonía característica para la Paz con la República Francesa”.

Des de 1993 és professor en l'Escola de Músiques Militars on impartix les matèries d'història de la música militar d'Espanya, composició, instrumentació, transcripció, anàlisi i formes musicals a les diferents escales del cos militar.

Durant el període 1999-2006 treballa en la recopilació, catalogació i classificació dels “Tocs Militars” que es van publicar en el Reglament d'ocupació, Tocs Militars (RE7-001) de l'exèrcit de Terra. En 2001 va ser anomenat cap d'estudis de l'Escola de Músiques Militars, càrrec que va exercir fins a novembre de 2005, passant fins a 2010 a exercir el càrrec institucional d'Inspector de les Músiques i Bandes de l'Exèrcit de Terra.

En 2008 va ser designat pel Ministeri de Defensa per a la direcció del concert institucional que es va celebrar a l'Auditori Nacional de Madrid amb motiu del bicentenari de la guerra de la independència. Així mateix va ser anomenat pel Cap de l’'Estat Major de la Defensa, director musical de la Retreta Militar en homenatge als defensors dels llocs de Saragossa que es va desenvolupar pels diferents carrers de la capital aragonesa amb distintes agrupacions civils i militars al maig del mateix any.

Amb motiu del I congrés internacional sobre la guerra de la independència celebrat a Bailén en 2008 va ser anomenat director honorífic de l'Associació Musical Bailenense, i en 2010 director honorífic de la Coral Sant Agustí de Madrid.
Eixe mateix any va ser director del concert institucional amb motiu del I centenari de la creació del Cos de l’Estat Major que es va celebrar en l'Auditori Nacional de Madrid, i en 2011 del concert institucional amb motiu del bicentenari de la creació de la “Orden de San Fernando” que es va celebrar en el mateix Auditori. En 2013 va dirigir també en el teatre monumental el concert commemoratiu del XXV aniversari de la creació del Comandament d'Artilleria Antiaèria.

Amb la seua activitat musical du a terme una important labor en la difusió de la cultura de la defensa amb les seues constants actuacions per tota la geografia espanyola, entre les quals mereixen especial atenció els seus concerts en l'Auditori Nacional i Teatre Monumental de Madrid, i en el Palau de la Música Catalana de Barcelona. Ha col·laborat en la preparació, creació i execució musical dels següents esdeveniments:“Premis Exèrcit” (2004-2010), “Espectacle Musical del dia de les FAS en A Coruña” (2005), “Espectacle de Llum i So” a Sevilla (2006), “Concert i retreta musical” en Badajoz (2010), així com en els Festivals de Música Militar “Segovia Tatto 2008” i en els “Festivals de Música Militar” celebrats al Palau Real de Madrid” (2009-2011).

Fora de les nostres fronteres ha participat en diversos esdeveniments en el Vaticà (Itàlia) i en diversos festivals internacionals de música militar: “Berliner Militär-Musikfest 2005” Berlín (Alemanya), “Estrasburgo 2007”, “I Festival Internationale de la musique militaire 2009” de París, “I Festival Internationale de la musique militaire 2009” de Versalles (França), “Sofía 2009” en Bulgaria i en el “Moscow Military Tatto - Spassakaya Tower- 2011” a Moscou (Rússia), i com a director convidat en el “Musikschau der Nationen 2010” en Bremen (Alemanya).

Des de 1992 forma part dels tribunals de selecció per a l'ingrés al cos de músiques militars com a vocal titular i des de 2010 com a president. De la mateixa manera ha participat com a membre del jurat en diversos certàmens de bandes de música i en diversos concursos de composició, i en qualitat de director convidat ha dirigit agrupacions musicals de la Comunitat Valenciana i Andalusia.

Està en possessió de la “Placa, Encomienda y Cruz de la Real y Militar Orden de San Hermenegildo”, tres Creus al Mèrit Militar, Creu al Mèrit Naval, Creu al Mèrit de la Guàrdia Civil i Creu al Mèrit Policial així com diversos títols honorífics civils i militars. En 2004 obté el “Primer Premi Exèrcit 2004” en la modalitat de música (composició) per la seua obra “Siempre adelante”.
La seua obra es troba recollida en els segells “Record’s Fire”, “Pasarela”, “A&B Màster Record”, “Prames”, “Radio Nacional” i “RTVE 2 Clásica”.

Puedes hacer comentarios!

Otras noticias 'Festivales y Conciertos'

Error: No articles to display

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Diciembre 2021
L M X J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline