El valencià José Enrique Martínez dirigeix la Banda Municipal de Palma de Mallorca

Demà, divendres dia 5 d'abril, a les 19.30 h, el director valencià José Enrique Martínez dirigirà a la Banda Municipal de Música de Palma de Mallorca a l'Auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

 

 

La Banda Municipal de Música de Palma de Mallorca comptarà amb José Enrique Martínez com a director convidar al concert 'Reflexió A Tempo Giusto' amb un programa inspirat en els problemes mundials causats per l'ésser humà.

Per exemple, Joropo dedicat al fundador del 'Sistema' Veneçolà Jose Antonio Abreu 'Tocar y luchar'; Othello, novel·la de Shakespeare que va condemnar la violència de gènere; A movement for Rosa inspirada en la figura de Rosa Parks, símbol de la lluita contra el racisme als EUA; Blue Horizons crítica a l'ús del plàstic i els seus efectes en el canvi climàtic; i finalment, A Brussels Requiem sobre els atemptats de Brussel·les, França i Niça que van horroritzar al món sencer. 

Aquest serà el programa complet:

PRIMERA PART:

Joropo
Moisés Moleiro / Arreglo: Johan de Meij

Othello
A Symphonic Portrait for Concert Band
I. Prelude (Venice)
II. Aubade (Cyprus)
III. Othello and Desdemona
IV. Entrance of the Court
V. The Death of Desdemona Epilogue
Alfred Reed

A movement for Rosa
Mark Camphouse

SEGONA PART:

Blue horizons
Franco Cesarini

A Brussels Requiem
Bert Appermont


Notes al programa:

Joropo

La música de piano del compositor veneçolà Moisés Moleiro sovint és més propera a la tradició de la música d'art occidental que a la tradició nacional. Moltes de les seves peces recorden a Scarlatti, Bach, Chopin i els impressionistes, però sempre tenen la marca del seu estil personal. Moleiro es va dedicar al progrés de la música nacional al llarg de la seva vida; va ser membre fundador de l'Escola Nacionalista Musical i va ser professor durant molts anys a l'Escola de Música i Declamació. Joropo, escrit el 1944, és potser la seva composició més coneguda. El Joropo va evolucionar a partir d'una amalgama de diversos estils de dansa espanyola com el Fandango i la Malagueña, la música dels esclaus africans i la música de la població indígena d'Amèrica del Sud. El Joropo és una dansa alegre de Veneçuela; els seus ritmes bruts són similars als del xarabe mexicà. La música d'Amèrica Llatina tendeix a ser alegre, però sempre hi ha un indici de malenconia.

'No puede haber una revelación más intensa del alma de una sociedad, que la forma en la que trata a sus niños' - Nelson Mandela

Othello

Alfred Reed és un dels compositors nord-americans més influents en la composició per a banda, té més de 200 obres publicades per a banda, orquestra, cor i orquestra de cambra. Armenian Dances, El camí Real, Praise Jerusalem! I les 5 simfonies són algunes de les seves obres més interpretades per les bandes de tot el món. Othello està basada en la novel·la homònima de Shakespeare. A través dels seus 5 moviments reflecteix l'atmosfera de la novel·la. El primer moviment simbolitza un ambient militar i presenta l'element temàtic que representarà Desdemona, la seva estimada. El Segon moviment és una cançó matutina interpretada per músics itinerants. En el tercer moviment retrata el profund sentiment entre ells, apassionat però tendre. En el quart moviment Othello entra a la cort i és rebut com un heroi per la seva victòria militar, aquest moviment contrasta amb l'últim en el qual Othello embogeix a causa de la gelosia provocada per les mentides de Yago, en aquest estat de bogeria colpeja a Desdemona fins matar-la, aquest ambient punyent canvia totalment per representar la pena, desesperació i dolçor amb la qual mira a Desdemona ja morta. 400 anys després de la seva escriptura, la novel·la Othello de Shakespeare segueix representat el món actual; gelosia, mentides, amor, violència de gènere, racisme...

'Una lucha política en donde las mujeres no ocupen el núcleo, la parte de arriba, la parte de abajo y el interior no es en absoluto una lucha' - Arundhati Roy

A movement for Rosa

Camphouse va començar a compondre des de molt jove, als 17 anys va compondre la seva 1ª simfonia. Té publicades 28 composicions per a banda i són interpretades en els teatres més prestigiosos dels EUA. Algunes de les seves obres més importants són: In Memoriam, Elegi i Symphony from Ivy green. Aquesta obra està dividida en tres seccions contrastades. La primera secció evoca els primers anys de Rosa, la segona retrata anys de lluita racial a Montgomery i la recerca de la igualtat social, l'última secció és de tranquil·litat i serenitat. A prop del final es recrea un himne "anem a superar-lo" els compassos finals de l'obra serveixen com un record ominós de la presència persistent del racisme a la societat americana moderna.

'A Rosa Parks, Cuyo acto creativo y valiente fue la gran fuerza que condujo al paso moderno de la libertad' - Martin Luther King

Blue horizons

Franco Cesarini és en l'actualitat professor de direcció de banda del Conservatori de Lugano, ciutat en la qual és director artístic de la banda Cívica Filharmònica Lugano. Les seves obres Mosaizi Bizantini, Mèxic Pictures, Tom Sawyer Suite, Dynamic Overture, The Haunter of the Dark o Bulgarian Dances recullen les diferents tendències estilístiques i estètiques del mestre: la influència de la música folklòrica de diferents països, els diferents llenguatges dels grans mestres simfònics i l'estil més personal del mestre influenciat per la seva afició a l'art i la literatura del segle XIX són el seu segell personal. Blue horizons està inspirada en el mar i les seves criatures. Estructurada en 3 moviments sense interrupció i amb un sol material temàtic descriu diverses situacions de l'oceà. En el primer descriu l'ambient de la mar en la seva profunditat a més de 1000 metres on no hi ha llum. En el segon moviment descriu la lluita de dos bèsties marines Leviathan contra Kraken i en el tercer moviment ret homenatge a la bella balena blava, l'ésser viu més gran del món.

'El agua y la tierra, los dos fluidos esenciales de los que depende la vida, se han convertido en latas globales de basura' - Jacques Cousteau.

A Brussels Requiem

El Mestre Appermont, obté el diploma de "Maitre de la Musique" a l'Institut Lemmens de Lovaina (Bèlgica) on, entre altres matèries teòriques, va estudiar composició i direcció amb Jan van der Roost i Edmont Saveniers. Com a compositor, ha escrit dues comèdies musicals, més de trenta obres per a banda, orquestra simfònica, música de cambra i música coral. A Brussels Requiem està inspirada en els atemptats de Brussel·les l'any 2016. L'obra no busca representar els actes terroristes sinó expressar certes emocions que van causar aquests actes al compositor: por, dolor, ira, desemparament, fe i esperança per un món millor. L'obra està estructurada en quatre moviments sense interrupció: Innocència, Sang gelada, Els testimonis i un dia nou. Inocencia, A Sangre Fría, En Memoria y Un Nuevo Día.

'El terrorismo no tiene ningún calificativo más; es criminal y asesino. No hay terrorismo islámico islamista ni católico ni vasco' - Francisco Vázquez


José Enrique Martínez Esteve

Natural d’Aiacor (València). Llicenciat en les especialitats de Clarinet i Direcció d'Orquestra i cors en els Conservatoris de Castelló i Reial Conservatori Superior de Música de Madrid. Ha dirigit: Tokio Kosei Wind Orchestra, Orchestra Haydn Di Bolzano y Trento, Rovereto Wind Orchestra, Banda Municipal de Badajoz, Banda Municipal de Bilbao, Banda Sinfónica de Montserrat, Orquesta y Coro de la Academia de la SMR de Cuenca, Joven Orquesta Sinfónica de la FSMCV, Harmonie Ensemble-Orchestra, Banda Municipal "Fernando Guerrero" de los Palacios y Villafranca, Unió Musical Sta Cecilia de Canals, Banda Provincial de Pinar del Rio y Banda Nacional de Cuba on li van lliurar la rèplica de la batuta del "Mestre Guillemo Tomás Boufartigue "(màxim guardó que atorga aquesta institució).

Guanyador del VIII Concurs Internacional de direcció de banda i orquestra Ciudad de Badajoz, guanyador del Concurs de direcció "Conducting Master Class" a la Città di Collegno amb els mestres Lorenzo Della Fonte i Douglas Bostock i finalista al 1er Curs-Concurs de Direcció de orquestra impartit per D. José Miguel Rodilla.

Professor de Direcció de banda a l'Escola de Direcció "Tutti" en les poblacions de: Mota del cuervo, Pedro Muñoz i Puertollano.

De l'any 2005 a 2010 estudia Direcció de Banda amb José Rafael Pascual Vilaplana, instrumentació amb Ramón García Soler i composició amb Norman Milanés Moreno, a més, amplia la seva formació amb els mestres: George Pehlivanian, Cristobal Soler, Sergio Alapont, Rubén Gimeno, Jonh Carewe , Álvaro Albiach, Arturo Tamayo, José Luis Temes, Roberto Forés, Tu Chen Lin, Teodoro Aparicio Barberán, Henrie Adams, Johan de Meij, Alex Schillings, Franco Cesarini, Jan Cober, Lorenzo Mendoza, Eugene Corporon, Francisco Moral, Gonzalo Gómez Deval , Vicente Soler, Jan Van Der Roost i Laszlo Marosi.

L'any 2012 i 2017 va ser becat per la Conselleria de Governació Valenciana per a realitzar els cursos en "Berklee València" de Direcció de Bandes Simfòniques i Repertori amb els mestres: Rafael Sanz Espert, Gregory Fritze, Bernardo Adam Ferrero, Teodoro aparación Barberán i Salvador Brotons.

En l'actualitat és director de les bandes simfòniques de l'Associació Musical Moteña (Cuenca) i Societat Musical "La Armónica" de Sant Antoni (València).

Amb l'AMM ha guanyat els certàmens: Internacional de la Sénia, Nacional de Múrcia i Nacional de Cullera, on a més va ser guanyador del premi al millor director del Certamen. Amb aquesta formació ha enregistrat 2 CD 's. En aquest àmbit, el 2010, rep el Premi Euterpe a la millor gravació bandística de la Comunitat Valenciana amb la Societat Artístic Musical d'Alcàntera de Xúquer (València) amb la qual va ser director titular de l'any 2006 al 2010.

Des de l'any 2013 és director artístic i Musical del Certamen Regional de Bandes de Música Vila Mota del Cuervo. Ha dirigit a artistes de la talla de: Steven Mead, Luis González, Lorenzo Llovet, Luís Andrés Faus, Vicente Alberola i als quintets de metall: Spanish Brass i back to brass.

Enllaç d'interés: pàgina web de José Enrique Martínez Esteve.

Puedes hacer comentarios!

Otras noticias 'Festivales y Conciertos'

Error: No articles to display

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Octubre 2021
L M X J V S D
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline