Concierto Conmemorativo 9 d’Octubre-Omnibus 2019 de la Banda Sinfónica Municipal de Alicante

La Banda Sinfónica Municipal de Alicante ofrecerá el domingo 6 de octubre a las 12 horas en el Auditorio de la Diputación ADDA su Concierto Conmemorativo 9 d'Octubre-Omnibus 2019.

El Colectivo Ómnibus es un colectivo de profesionales de la Composición Musical que pretende dar a conocer las obras de sus miembros. Su principal máxima se fundamenta en el respeto a este noble oficio.

Bajo la dirección de José Vicente Díaz Alcaina, la Banda Sinfónica Municipal de Alicante interpretará el siguiente programa:

Primera parte

Vanesa Dobón (Pasodoble)
Manuel Mas Devesa

Quatre visions sobre una rondalla popular valenciana
(Basada en la rondalla Esclafamuntanyes)
I. El castell de la Torre-Vella
II. El negre i les tres princeses
III. La batalla entre Esclafamuntanyes i el negre
IV. Els tres germans marxen cap a Bucària
Rubén Penadés Silvestre

Estellesiana Op 58...Tres poemes de Vicent Andrés Estellés
I. Per exemple
II. Cançó de la rosa de paper
III. Propietats de la pena
J. Enric Canet 

 

 

Segunda parte

Aurora (Pasodoble Dianer)
J. Enric Canet

Díptic per a banda
I. Dansà
II. Pregària
Alexis Jornet Valls

Suite Mediterrània
I. Prélude.
II. Junt a la mar.
III. Passacaglia.
V. Giga e Corale.
Joan Alborch Miñana

Director: José Vicente Díaz Alcaina


Notas al programa

* QUATRE VISIONS SOBRE UNA RONDALLA POPULAR VALENCIANA. Rubén Penadés Silvestre
Manuel Más Devesa La suite simfònica es divideix en quatre moviments de curta duració, en els quals es descriu musicalment les impressions que despertà en l’autor la lectura de la rondalla Esclafamuntanyes; recopilada per l’escriptor valencià Enric Valor. Al llarg de la peça podrem escoltar diverses melodies populars tractades amb diversos recursos compositius, que aproximen aquesta música a l’estètica simfònica d’autors de l’Europa de l’est.

* ESTELLESIANA. Tres poemes de Vicent Andrés Estelles. J. Enric Canet
I. Per exemple II. Cançó de la rosa de paper III. Propietats de la pena.
Suite simfònica en tres moviments on el compositor realitza una traducció musical molt particular dels tres poemes estellesians.

Preludi , basat en el poema “Per exemple” apareix per primera vegada la idea musical que , degudament modificada, donarà unitat a tota l’obra. En este moviment inicial es pretén il·lustrar musicalment el marc temporal en què li va tocar viure a Estellés.

En la Passacaglia central, el compositor accentua el caràcter cíclic de la “Cançó de la rosa de paper” amb 14 repeticions del tema principal de l’obra que es corresponen , vagament, amb l’estructura del poema. La metàfora de “la rosa de paper” es veu reflectida en l’aspecte musical amb la introducció en el moment adequat d’una variació molt lliure del tema “ El cant dels ocells” relacionat popularment amb la democràcia , la llibertat, el respecte i la defensa de la llengua…

S’arredonix l’obra amb “Propietats de la pena” ens trobem novament amb un paral·lelisme estructural subjectiu entre poema i música. Esta vegada el compositor no dubta en utilitzar el recurs musical del fugatto, per a remarcar idees com: No tot serà, però silenci. Car diràs la paraula justa, la diràs en el moment just. Així mateix en les frases: Pot ser et maten o potser Se’n riguen, pot ser et delaten; tot això sòn banalitats. Allò que val és la consciència De no ser res si no s’és poble.

El compositor s’identifica amb el poeta mitjànçant la utilització deliberada de la polarització tonal, tan denunciada per alguns.

 

 

* DÍPTIC PER A BANDA. Alexis Jornet Valls
Obra per a banda en dos parts contrastants. La primera part s’anomena “Dansà”. La Dansà és la manifestació folklòrica més antiga de les comarques que formaven l’antic Regne de València. És un ball ritual que pot tenir l’origen en les danses paganes que ballava el poble en honor d’algun déu de la fertilitat, fecunditat, etc. coincidint amb el final de les collites com acció de gràcies. Al cristianitzar-se, totes les festes paganes passaren a oferir-se en honor d’un sant, la festa del qual coincideix amb la collita o replega de fruits del poble en concret.

Aquesta dansà, de caràcter viu i alegre, vol evocar el color de la música folklòrica de les nostres terres, la immensa gama de colors de les vestimentes tradicionals i el viu color dels carrers una volta engalanats per a la festa, utilitzant recursos de color en la instrumentació i en la harmonia.

La segona part s’anomena “Pregària”. La pregària o l’oració és la comunicació entre els creients amb una deïtat o un esperit; és a dir, amb Déu, els sants, o els déus d’un panteó, amb la intenció d’oferir lloança, fer una petició, confessar els pecats, o simplement per expressar els pensaments i les emocions. Aquest moviment també d’estil neoclàssic com l’anterior, és introduït per un cant gregorià escrit en mode Dòric de Re (Protus plagal), també anomenat pels autors de l’edat mitjana: secundus tristis, pel seu caràcter melancòlic. Aquest cant va passant per diferents seccions de la banda i cada vegada apareix harmonitzat d’una manera diferent buscant el major contrast del cant. El final de l’obra no és conclusiu per l’únic motiu de convidar-nos a la reflexió.

* SUITE MEDITERRÀNIA. Joan Alborch Miñana
La present Suite Mediterrània està basada en la coneguda cançò popular “A la voreta del mar”. Aquesta bella melodia es veu transformada per tot tipus d’imitacions:moviment contrari, retrògrad, contrari del retrògrad..., les quals constitueixen el material temàtic de l’obra, a l’hora que esdeven ritmes característics com el vals, l’havanera o la giga.

No es tracta en absolut de música descriptiva ni tampoc programàtica, no obstant això, en la concepció de l’autor representa una mena de viatge imaginari pels països europeus que envolten la vessant occidental del Mediterrani; allò que en altra època es va denominar Mare Nostrum.

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Noviembre 2020
L M X J V S D
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline