Concert de la Banda Simfònica i el Cor de l’Ateneu Musical de Cullera

Aquest concert està dins del Cicle de Concerts d'hivern de Cullera i es celebrarà el diumenge 18 de febrer a les 12:00 hores a l'Auditori Municipal de Cullera.

La formació dirigida per Ferrer Ferran interpretarà a la primera part d'aquest concert el següent programa que tindrà com a protagonista a Israel Falcó amb la dolçaina:

Aitana Grau Guijarro
Juan Palmer

El buey sobre el tejado
Darius Milhaud

Aljama
Dos episodis històrics per a dolçaina i banda
I.- Batalla del Sucro
II.- Dansa dels conqueridors
Ferrer Ferran
Dolçaina: Israel Falcó Pedrós

A la segon part, la Banda Simfònica de l'Ateneu Musical de Cullera estarà acompanyada pel Cor de l'Ateneu Musical, sota la direcció de Xelo González Martí i per la Coral Stella Maris, dirigida per Carles Gil Castelló i interpretaràn aquest programa:

El olimpo de los dioses
I.- “Hermes”, Dios mensajero de las fronteras
III.- “Hades”, Dios de los muertos
IV.- “Poseidón”, Dios del mar y de los terremotos
VI.- “Hefesto”, Dios del fuego y la forja
III.- “Afrodita”, Diosa de la sexualidad, lujuria y deseo
IX.- “Ares y Atenea”, Dioses de la guerra
X.- “Zeus y Hera”, Rey y Reina de los Dioses
Óscar Navarro

Nabucco
Cor dels esclaus jueus: “Va, pensiero, sull’ali dorate”
Giuseppe Verdi

Himne de la Comunitat Valenciana
José Serrano


Banda Simfónica de l'Ateneu Musical de Cullera

Fundada l'any 1896 pel professor, compositor i músic local Heliodor Frígola Calatayud, la banda d'esta societat ha comptat des de sempre amb excel.lents directors: Heliodor Frígola, José Mafé, Mariano Martí, Mariano Puig, Arturo Montes, Bernardo Adam, Daniel Martínez, Francisco Fort, Gerardo Pérez Busquier, Francisco Tamarit, Frank De Vuyst, Jesús Cantos Plaza i fins juliol de 2015 Vicente Soler Solano, sent des del passat mes de març el nou director titular el prestigiós compositor i director Ferrer Ferran. L'han dirigit com a convidats importants personalitats de la música que en l'actualitat ocupen rellevants càrrecs com per exemple Enrique García Asensio, Rafael Talens Pelló, Jan Cober, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Grau Vegara, José María Cevera Lloret, José María Cervera Collado, Ramón Herrero i Mercedes Padilla entre altres.

Pel que fa a guardons, la banda de la Societat Ateneu Musical de Cullera n'ha aconseguit molts principalment al Certamen Internacional de bandes de Música “Ciutat de de València” en el que participa per primera vegada en 1927 en la secció segona amb altres quinze agrupacions musicals aconseguint el Primer Premi, i posteriorment participa durant varios anys en la secció primera amb dos Primers Premis en 1951 i 1955. Desde 1956 participa en la secció d´honor amb un primer Premi en 1957. Són molts els segons i tercers premis i un total de 13 primers, destacant les Mencions d´Honor dels anys 1987, 1988 i 1991 amb la banda juvenil. En juliol de 1989 la banda va viatjar a Holanda, concretament a Kerkrade, on va participar en “l'Olimpiada Musical” dins de la màxima secció, aconseguint el Primer Premi amb Timbal d´Or. En novembre de 1997 la banda va guanyar el Primer Premi i Menció d´Honor en el XXVI Certamen Internacional “Vila d´Altea”, i en juliol de 1998 el Primer Premi amb Menció d´Honor del Certamen de València. En 1999 la banda va viatjar a França i Italia visitant ciutats com Riva del Garda i Venecia. En l'any 2001 la banda simfònica va obtindre el Primer Premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València”, i en el 2002 el Primer Premi i Menció d´Honor en el XXXI Certamen Internacional “Vila d´Altea”.

En juliol de 2008 la Banda va obtindre de nou el Primer Premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, i el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen d'Altea, així com el corbatí d'or per haver aconseguit tres primers premis i menció d'honor en este certamen i el passat any 2014 una altra vegada el Primer Premi en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”.

La banda simfònica ha efectuat també diverses gravacions discogràfiques sent la majoria integrament de música simfònica valenciana, i des de l'any 2000 tres compact disc, els dos últims dedicats a Rafael Talens i a Bernardo Adam Ferrero.
En 1996 l´entitat va celebrar el seu primer centenari, nomenant President d´Honor de la Societat a S.A.R. D. Felip de Borbó i Grecia, llavors Príncep d'Astúries, i va editar un llibre de la història de la societat.


Israel Falcó Pedrós

Naix a Cullera en 1972 i als 7 anys comença els estudis de solfeig a l'acadèmia de l'Ateneu Musical continuant després al conservatori els estudis musicals i formant part de la banda simfònica d'esta societat.

Als 22 anys té el seu primer contacte amb la dolçaina al fundar-se el grup de danses “El Raconet” de Cullera amb el que fa nombroses actuacions al llarg del País Valencià, i als 23 passa a formar part de l'escola de tabal i dolçaina d'Algemesí sota la direcció del mestre Josemi Sánchez i uns anys després amb Pau Puig. En 2003 entra al Conservatori Jose Iturbi de València on conclou els estudis de dolçaina sota la mà del mestre Xavier Richart amb la nota d'excel.lent.

Ha actuat com a solista amb bandes com l'Ateneu Musical i la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, la banda de la societat d'Albalat de la Ribera i la banda de Polinyà del Xúquer, així com amb l'orquestra de vents “Sant Joan del Mercat” al Palau de la Música de Vàlencia.

També ha sigut intèrpret de les obres guanyadores del concurs de composició per a dolçaina i piano de l'ajuntament d'Algemesí, ha col.laborat amb nombrosos grups de danses de tot arreu del País Valencià i ha acompanyat a grups de teatre.

Ha impartit classes de dolçaina a l'Escola Municipal de Tabal i Dolçaina d'Algemesí, a l'Escola d'Albalat de la Ribera i a l'Escola Municipal de Polinyà del Xúquer, sent en l'actualitat mestre de dolçaina en l'Escola Municipal de Tabal, Dolçaina i Danses de Cullera.


Ferrer Ferran

Anomenat “Batxiller d'Honor de l'Argamasilla” en 2013, desempenya la càtedra de composició en el Conservatori Superior de Música de Castelló al llarg de 20 anys i en l'actualitat és professor en el Conservatori de Música de València de composició, acompanyament, llenguatge, teoria de la música i orquestra, així com director d'honor de la Banda Primitiva de Paiporta, titular de l'orquestra de vents “Allegro” en Espanya i de la banda simfònica de l'Ateneu Musical de Cullera.

També és director artístic de la banda simfònica provincial de Ciudad Real, professor principal en el “Corso Biennale in Direzione di Banda” en Aosta (Itàlia) i principal director convidat de la banda simfònica “Simón Bolívar” en Veneçuela, activitat que compartix amb la de concertista i director d'Allegro Centro Musical, sent a més vicepresident de l'Associació de Compositors Simfònics Valencians i membre de la WASBE.

Les seues dos simfonies “Tormenta del desierto” i “La passió de Crist” el consagren com a un dels millors compositors europeus del moment, definint-lo la crítica com: “un compositor capaç de combinar la tècnica amb una gran creativitat fusionant la música de vanguardia amb el pur llenguatge del romanticisme, creant així un ambient plé de color i novedós en esta època”; com: “un gran estudiós del conjunt de vents i percussió que aconsegueix amb les seues composicions una sonoritat uniforme i atractiva que tracta a esta agrupació como un conjunt sonor simfònic...”; com: “... el compositor que posa en faristol dos peçes pròpies en les que destaca la seua facilitat instrumentadora, la riquesa dels seus timbres, l'espectacularitat de les seues solucions i sobre tot, la vena melòdica que es contraposa a una armonització ben travada capaç de descriure ambients, moments i persones.”

La seua tercera i quarta simfonia anomenades “The Great Spirit” i “El Coloso” complixen tots estos propòsits i han rebut de la crítica internacional els millors elogis i premis, consolidant així a Ferrer Ferran com un compositor d'una demostrada trajectòria d'alta condició.

Les seues obres, especialment les de música escrita per a formacions de vents tant cambrística com simfònica, han sigut estrenades i interpretades en auditoris importants no sols en el nostre país sinó en tot el món. Destaquen també les seues composicions escrites per a solistes de prestigi internacional como Jesús Fuster (Ob.), Rubén Marqués (Tpt.), Javier de la Vega (Sx.), Xavier Richart (Dolç.), Vicente López (Tb.), Javier Bonet (Hor.), Spanish Brass Lour Metals, Amores (Pc.), Strombor Brass, Duo Parsax (Sx.), Vicente Alberola (Tpt.), Luis Andrés Faus (Tpt.), Patrick Sheridan (Tb.), Nobuya Sugawa (Sx.), Christian Lindberg (Trb.), Tim Buzbee (Tb), Magdalena Martínez (Fl.), Pacho Flores (Tpt.), Australian Tuba Quartet i Jacques Mauger (Trb.) entre altres.

A més, composicions com Bassi la Marioneta, Aljama, En un Lugar de La Mancha, Comic Overture, Ceremonial, Miticaventura, Echo de la Montagne, Juana de Arco, El Ingenioso Hidalgo, El Misteri del Foc i Castelo do Inferno han sigut premiades en concursos de composició en Maribor (Slovènia), Algemesí, Santa Cruz de Tenerife, Corciano (Itàlia), Bigastro, Novi Liguri (Itàlia) i Torrevieja.

Les seues obres han sigut editades en Espanya per Impromptu, Piles y Musicaes, en París per l'editorial Combre, BIM en Suïssa i en Holanda per Molenaar, Dehaske i Hal Leonard amb la firma Ibermúsica, sent estes tres últimes les editorials més importants d'Europa de música escrita per a banda, i han sigut interpretades en els cinc continents. Tota la seua música està registrada en CD tenint ja gravats 15 CDs integrals anomenats “Mar i Bel”, “Miticaventura”, “La Passió de Crist”, “Ceremonial”, “Magallanes”, “Echo de la Montagne”, “El Ingenioso Hidalgo”, “La Torre de Hércules”, “El Rugir del Kimbo” , “Red Dragon”, “The Great Spirit”, “Concert per a Vents”, “Jungla”, “El Coloso” i “Abu Simbel”.

Ferrer Ferran ha sigut titular d'algunes de les bandes més destacades de la Comunitat Valenciana rebent al llarg de la seua carrera com a director més de vint premis i grans elogis de crítica i reconeixements, i com a director convidat ha dirigit per quasi tota Espanya a més de en Alemanya, França, Bèlgica, Holanda, Veneçuela, Itàlia, Portugal, Grecia i Argentina.

Últimament Ferrer Ferran escriu exclusivament tota la seua música per peticions i encàrrecs, completant així la seua agenda per a dos anys complets de producció.


Cor de l'Ateneu Musical de Cullera

El cor de l'Ateneu Musical de Cullera naix en 2010 per la inquietud del músic de clarinet i en aquell temps professor i cap d’estudis Àngel Rabasa Melià, que va convencer a un grup de mares d’alumnes i també a membres de la Comissiò de Dames per a ajudar i recolçar les distintes audicions dels xiquets al llarg del curs.

Independentment de l’escola el cor començà també a col.laborar amb el grup PROESO (professors de secundària de música) del qual el seu director Àngel Rabasa era membre i fundador en els distints concerts que oferien: Paraninf de Xest en 2011, ADA d’Alacant 2012, Palau de la Música en 2012, Palau Reina Sofia de València 2014 etc....i a participar en els diversos concerts de les diverses agrupacions de l’Ateneu Musical: en els cicles de concerts d’hivern amb la jove orquestra, la coral Stella Maris i la banda simfònica, en el concert homenatge al compositor Rafael Talens Pellò i en el concert dirigit pel jove director Emili Renart en l’obra “Caosmos” amb les corals “Stela Maris” de Cullera i “Echo Vocis” de l'Ateneu Musical de Sueca. Ha actuat també com a cor soliste en la Misa en honor a la Mare de Deu dels Desamparats en Beniarjó (València) en maig de 2015, i també en les festes majors d'este any amb la Banda Jove de l'Ateneu Musical.

Al començament del curs 2013 el seu director Àngel Rabasa deixà la direcciò i va pendre el relleu el músic i mestre de trombò Agustin Giner Albiach qui li va donar un nou impuls al integrar-lo en el seu projecte escolar-educatiu i preparar-lo per a la seua participaciò en PROESO i en l’audiciò de fí de curs amb els alumnes de cor de l’acadèmia. Quan de nou per motius professionals Agustín Giner va deixar el cor, la Junta Directiva de la societat va prendre la determinaciò de donar-li un major impuls incorporant-lo com una agrupació més de l'Ateneu Musical amb Xelo González Martí, especialitzada en flauta travessera, violoncel, cant i professora de música d’ESO, com a nova directora.

Actualment el cor de l’Ateneu Musical està format per uns 40 membres federats i participa en distints concerts, misses i audicions.


Xelo Gonzalez Martí

Xelo González Martí ha realitzat estudis musicals en les especialitats de flauta travessera i violoncel al Conservatori de València i els estudis corresponents al Grau Professional de Cant al Conservatori Professional de Silla a més de ser també llicenciada en geografia i història per la Universitat de València i en història i ciències de la música per la Universitat de La Rioja.

Des de 1996 és professora de música de secundària i des de 1999 té destí definitiu a l'IES "Bernat Guinovart" d'Algemesí. En la seua tasca com a docent ha sentit sempre especial atracció pel cant coral i des dels inicis ha format als centres on ha treballat agrupacions corals integrades tant per alumnes com per professors per a possibilitar a tota la comunitat educativa l'oportunitat de gaudir del cant comú com una activitat altament enriquidora i lúdica.

Arran del seu interés i les seues inquietuds pel cant coral ha realitzat cursos de direcció coral amb professors com Diego Ramon Lluch, Adrian Cobo, Vicky Lumbroso etc... i també ha col•laborat cantant amb diverses agrupacions com la coral polifònica de l’Agrupació Musical “La Lírica” de Silla, l’Schola Cantorum d’Algemesí i l’Orfeó “Manuel Palau” de València.

Com a directora, a més del cor “Gaudim Cantant” de l’IES “Bernat Guinovart” d’Algemesí dirigix també la coral infantil de l'Agrupació Musical “La Lírica” de Silla i des de gener de 2015 el Cor de l’Ateneu Musical de Cullera.

Com a solista ha realitzat diverses col•laboracions amb l’orquestra de l’Agrupació Musical “La Lírica de Silla”, amb l’orquestra del Conservatori Professional de Silla, amb la Banda Municipal de Badajoz, amb l’Schola Cantorum d’Algemesí en el concert d'<El Messies> i amb el grup PROESO al Palau de les Arts “Reina Sofia” de València.

Com ha docent també ha participat en diversos cursos de “Tècniques d’assaig i recursos vocals i corals” organitzats pels Cefires de Xàtiva i Castelló.


Coral Stella Maris

La Coral Polifònica Stella Maris va ser fundada per Vicent Escrivà Monzó en setembre de 1984 i està formada per aproximadament 35 veus mixtes cap d'elles professional. No obstant això, tots els seus components professen una vocació inqüestionable i molta constància, i alguns d'ells formen part de la coral des de la seua fundació.

Posseïx un ampli repertori de polifonia tant religiosa com profana, interpretant autors tan variats com Tomás Luís de Victoria, Mateo Flecha, Blanquer, Luís Blanes, Pérez-Jorge, Matilde Salvador, Beobide, J. Bta. Comes, Talens, Pietro Ión, Bach, Palestrina, Mozart, etc.

Ha actuat per tota la geografia de la Comunitat Valenciana, i fora d'ella a les ciutats d'Alcaraz, La Roda, Chinchilla, Villanueva de Los Infantes i en la Catedral de Sigüenza.

En 1988 va actuar en la missa dominical del Santuari de la Mare de Déu del Castell de Cullera que va ser retransmesa per RTVE, i l´any 1992 va participar en el festival celebrat a Le Bourget (França) amb motiu de l'agermanament entre la ciutat de Cullera i esta localitat.

Col.labora assiduament amb les dos prestigioses Societats Musicals de Cullera, tant amb les seues bandes com amb les seues orquestres simfòniques en estos cicles de concerts d'hivern i en altres ocasions. Amb la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia ha interpretat entre altres la sarsuela “Los Gavilanes” en Cullera i en el Teatre Principal de Castelló, i amb la Societat Ateneu Musical a banda de fragments de sarsuela i òpera ha estrenat amb la seua orquestra “El Magnificat” de Vivaldi i i l´Arlesienne de Bizet, així com l´obra per a banda simfònica i cor “La Baixada” de Rafael Talens.

Excepcionalment la Coral “Stella Maris” ha actuat sota la batuta de directors com Gerardo Pérez Busquier, Fco.Tamarit Fayos, Pascual Martínez Martínez, Salvador Sebastiá López, J. Agustín Colom Colom, Miguel Mateu, Luís Martín etc.., i ha acompanyat solistes com Javier Galán, Anna Albelda i R. González entre altres.

En abril de l'any 2000 dins de la programació “Primavera-2000” del Palau de la Música de València, la coral va interpretar una sel.lecció d'obres de Tomás Luís de Victoria, i en 2003 va cantar una Missa Solemne composta per Vicent Escrivà en la innauguració del temple parroquial “Sant Francesc d'Asis” de Cullera.

La Coral compta amb el patrocini de la Diputació de Valencia dins del seu programa “Retrobem la Nostra Música” i va participar en la celebració del centenari del Himne de València formant part dels més de mil coralistes que actuaren en este concert multitudinari acompanyant al tenor Vicente Ombuena en la ciutat de València.

En 2010 , realitza diversos actes destinats a conmemorar el 25 aniversari de la seua fundació, destacant entre ells la exposició retrospectiva a l'ermita de Santa Ana i el concert-gala a la Casa de la Cultura amb la participació de dos corals invitades.

Acompanya també a la Mare de Deu del Castell en el seu viatge a Lleida on canta en la missa solemne en la catedral oficiada pel seu bisbe i interpreta un concert marià a l'Academia Mariana de Lleida.

Com a colofó en la celebració del seu aniversari acompanya a l'orquestra de l'Ateneu Musical en la celebració també del seu 25 aniversari en el nou Auditori Municipal de Cullera, on en febrer de 2012 interpreta el Requiem de Mozart amb l'Orfeo de la Universitat Politècnica i la Coral Polifònica d'Alcàsser acompanyats per la Jove Orquestra de l'Ateneu Musical.

Desde l'any 2003 la coral participa en les Trobades de Cors de la Comunitat Valenciana que anualment patrocina la Federació de Cors (FE.CO.CO.VA.) que en 2005 en la seua VII edició va tindre lloc en Cullera, amb una participació de 20 corals de diferents ciutats.

Este any la coral ha acollit la preparació en la nostra ciutat de l'última trobada celebrada a València este passat mes d'octubre, en la que amb tretze cors més interpretaren al Palau de la Música l”Alleluia” de Haendel.

Des de 2005 fins 2012 va dirigir la Coral “Stella Maris” Josep Lluís Grau Sapiña, i des de llavors el jove director de Corbera Carles Gil Castelló.


Carles Gil Castelló

Nascut a Corbera en 1982 comença els seus estudis musicals a l’Ateneu Musical “La Lira” del seu poble i al Conservatori Agustín Olivert de Cullera. Prossegueix al Conservatori José Serrano de Sueca on obté el títol professional de clarinet i realitza els seus estudis superiors en esta especialitat amb Juan Esteban Romero al Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló obtenint les més altes qualificacions.

Ha realitzat cursos de perfeccionament instrumental amb els professors Roy Jowitt, Johannes Peitz, Bernard Reiser, Vicent Alberola, Arno Peters i Enrique Pérez Piquer entre altres. Està en possessió del curs d’adaptació pedagògica a més d’altres cursos impartits i certificats per la Universitat CEU San Pablo.

En l'àmbit de la direcció coral i tècnica vocal ha realitzat cursos amb José Ramón Gil-Tàrrega i María Llanos Martínez, i en música moderna amb Joan Soler i Francisco Blanco “Latino”.

En l'àmbit pedagògic ha sigut professor de clarinet i repertori orquestral al Conservatori Superior de Música de Vigo i professor de música en educació secundaria al Col.legi Sant Josep de Calasanç d’Algemesí, on fou fundador i director de la banda de música “Agrupació Musical Filarmònica Escolapia d’Algemesí.”

Actualment és professor de clarinet a l’Escola de Música de Corbera i al Centre Professional de Música i Dansa Joan Baptista Cabanilles d'Algemesí.

Des de l’any 2012 és director titular de la Coral Polifònica “Stella Maris” de Cullera.

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Febrero 2019
L M X J V S D
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline