El compositor mexicà Juan de Dios Magdaleno guanya el 12è Premi Internacional Joan Guinjoan

La dotzena edició del certamen també ha atorgat una menció honorífica a l'obra Gastricum II – Über Gewalt, del compositor italià Lorenzo Troiani

El jurat del 12e Premi Internacional Joan Guinjoan per a joves compositors que atorga l'Escola Superior de Música de Catalunya ha decidit lliurar el premi, per majoria, a l'obra El canto de los cronopios, del compositor mexicà, Juan de Dios Magdaleno. El tribunal també ha decidit, per unanimitat, concedir una menció honorífica a l'obra Gastricum II – Über Gewalt del compositor italià Lorenzo Troiani.

El Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, organitzat per l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) a través del departament de Teoria, Composició i Direcció, i que té el patrocini de la Fundació Banc Sabadell, ha comptat amb la participació de vint-i-quatre composicions provinents de 14 països. El jurat també ha volgut destacar l'alt nivell de les obres presentades en aquesta edició.

El guardó vol donar suport a la creació actual de les noves generacions i, a la vegada, establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

Juan de Dios Magdaleno va néixer a Colima (Mèxic, 1984). Va encetar la seva activitat musical als deus anys a través de la música folklòrica mexicana i posteriorment va estudiar violí amb Alesandro Orsso i composició amb Luis Jaime Cortez al Conservatori de Las Rosas, paral·lelament als estudis d'arquitectura i matemàtiques. El juny de 2009 es va llicenciar en Composició Musical al Conservatori d'Amsterdam, sota la tutela de Fabio Nieder i Richard Ayres. Actualment realitza un màster de composició amb Gerd Kühr a la Universitat de Graz, Àustria.

Magdaleno ha obtingut diferents premis i reconeixements, com ara The Delta Scholarship, del Ministeri Holandès d'Educació; Joves Creadors, de Fonca/Conaculta; o el primer lloc al concurs Internacional de Composció "Lutoslawski Award 2008", entre altres. Les seves obres han estat interpretades a diferents països per formacions com ara Asko/Schoenberg Ensemble, Nieuw Ensemble, Orchestre National de Lorraine, o Nouvel Ensemble Modern, entre altres.

El jurat d'aquesta dotzena edició ha estat constituït pels compositors Joan Guinjoan, Mauro Lanza, Manel Ribera, Fèlix Pastor, Eduard Resina -cap del departament de Teoria, Composició i Direcció de l'Esmuc-, i presidit per Josep Borràs, director de l'Escola Superior de Música de Catalunya.

El canto de los cronopios

L'obra guanyadora, El canto de los cronopios, és una obra per a 13 instruments i 10 metrònoms mecànics que s'inspira i pren el seu nom del conte homònim inclòs al llibre Historias de Cronopios y de Famas de l'escriptor Julio Cortázar. En paraules de Magdaleno, "una de les idees centrals sobre la que gira l'obra és la de trobar una resposta personal, a partir de la meva sensibilitat i coneixements tècnics a la pregunta: On resideix la noció d'identitat d'un fragment musical i fins on poden ser manipulats els seus diferents aspectes sense perdre la percepció d'unitat?"

Menció honorífica

Lorenzo Troiani, menció honorífica d'aquesta edició del Premi Joan Guinjoan, va néixer a Roma (Itàlia) el 1989. Va estudiar Composició al Conservatori de Santa Cecilia amb Rosario Mirigliano i ha seguit classes i cursos amb L. De Pablo, S. Sciarrino, B. Furrer o P. Ablinger, entre altres. També ha guanyat diferents premis de composició, com ara el Goffredo Petrassi, Oliviero Fusi, o Chengdu China Sun River Prize. La seva música ha estat interpretada per diferents ensembles com ara Neue Vocalsolisten, Curious Chamber Players o Quartetto Prometeo.

La idea bàsica de la seva obra és que "el so segueix un procés que va des de l'exterior cap a l'interior. La nostra percepció sempre es filtra a través del cos, per les accions violentes del nostre organisme, per les pròpies vibracions biològiques. En aquest sentit l'obra vol ser una mena de lupa en el procés, tal com una música que s'escolta des de l'interior".

Lorenzo Troiani

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline