‘Madurant al vent’, un article de Daniel García Borrás

Madurant Al Vent Articulo Daniel Garcia Borras

Article de Daniel García Borrás, Director de la Banda Sénior de l'Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví, Director de la Agrupación Musical La Cañada i Professor de Música.

MADURANT AL VENT

Fa un temps que anem adonant-nos d’un canvi del rang d’edat dels alumnes que es matriculen a les escoles de les nostres Societats Musicals.

A final dels anys 90, molts pares i mares d’alumnes, veïns i veïnes del poble, o antics músics que volien reprendre la seua activitat musical, van començar a accedir a l’oferta formativa de les nostres
bandes. Aquest fet va derivar en la reorganització o remodelació dels plans d’estudis dels centres (PEC), per a incloure el que hui ja anomenem Ensenyances Musicals d’Adults (llenguatge musical e
instrument).

La gran part de les escoles de música de les nostres Societats Musicals ja porten molt de temps amb aquests estudis instaurats i funcionant, i en molts casos, de forma equiparable a les anomenades
Ensenyances Elementals que cursen els més menuts.

 

 

Fruit de la capacitat de progressió i adaptació als estudis d’aquest nou col·lectiu musical, en els últims cursos escolars s’han creat els Conjunts Instrumentals d’Adults o Bandes Séniors. El motiu
de la creació d’aquests grups, no és altre, que la necessitat d’oferir un espai a aquest perfil d’alumne per a tocar en conjunt, amb companys de nivell i característiques similars (que en molts casos començaven a tocar en conjunt en la Banda Juvenil de la Societat).

Normalment, el repertori que es treballa en aquestes agrupacions és senzill, assequible i adaptat al nivell dels seus alumnes. Posteriorment hi haurà temps de pujar el nivell quan s’incorporen a les bandes titulars.

El director o professor del conjunt, a banda de transmetre als alumnes els coneixements musicals necessaris per a tocar en conjunt, haurà de realitzar una gran tasca motivadora (part fonamental de
la professió pedagògica), ja que és de gran importància per a l'evolució i progressió d'este perfil d'alumne. Cal ser conscient en tot moment, de les diferències que hi ha entre un xiquet de vuit anys
que inicia els seus estudis musicals i un adult, ja que requereixen necessitats didàctiques totalment diferents.

Una persona adulta que decideix estudiar música, ha de saber, que amb motivació, treball i constància, en poc de temps pot dominar el seu instrument i passar a formar part d'algun dels conjunts que ofereix l'escola de música del seu poble.

Recorde amb satisfacció quan vàrem formar la Banda Sénior de l’escola de música de la meua banda, la centenària Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví ara fa vuit anys. També recorde el primer encontre de Conjunts Instrumentals d’Adults que amb molta il·lusió vaig coordinar amb els companys directors de les bandes Sénior de Sant Marcel·lí, Rocafort i Sogorb en el curs 2012-13, unes de les primeres bandes séniors que es varen crear.

Hui en dia, tinc constància (i de ben segur que me’n deixe algunes), d’una quinzena de bandes Séniors a la província de València: Ontinyent, Vilanova de Castelló, Sant Marcel·lí, Campanar, Burjassot, Veterans de la Ribera del Xúquer, Majors Horta Sud, Banda UDP Jubilats Llíria-Camp de Túria, Sedaví, Rocafort, Sogorb, etc.

M'agradaria animar a totes aquelles persones que estan dubtant d'inscriure's a estudiar música a què ho proven. El sistema està preparat per a rebre-vos i els professors i professores de l'escola de música, estem esperant-vos per a què prompte és convertiu en músics de la banda del vostre poble.

Finalment, compartisc amb els lectors, la reflexió de quatre alumnes d'ensenyances musicals d'adults i membres d'alguns d'aquests Conjunts Instrumentals que he mencionat anteriorment:

Antonio Bordes (Banda Sénior Agrupació Musical Los Silos Burjassot): "Vaig descobrir en la música una nova afició i un grup de gent amb qui divertir-me. Gent molt diferent que té en comú que coneguent les seues limitacions no deixa de progressar amb el seu instrument".

Ainoha González (Banda de Veterans de la Ribera del Xúquer): "Per a mi la música ha suposat, sobretot, aprenentatge. Poder gaudir de l'experiència dels nostres majors i de la seua devoció per la música. Cadascú dels membres de l'agrupació té una història, i eixa història ens ajuda a entendre millor la música".

Ferran Baixauli (Banda Sénior de l'Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví): "En el meu cas, amb la música i el seu aprenentatge intente gaudir de la música d'una manera diferent i a més el ritme i nivell de la Banda Sénior s'adapta a les meues necessitats i aspiracions".

Daniel García Borrás
Director Banda Sénior de l'Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví
Director Agrupación Musical La Cañada
Professor Música

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Octubre 2020
L M X J V S D
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline