'Júlia' i 'Romualdo Soler', la música festera d'Enrique Alborch

Aquest mes dediquem la secció 'Entre Pasodobles y Marchas' a la música d'Enrique Alborch.

El compositor nascut a Castelló de Rugat ha escollit una marxa cristiana i un pasdoble com obres protagonistes d'aquest mes de juliol. Vídeos, àudios, notes al programa i partitures en descàrrega de les obres que el mateix ha triat per a protagonitzar aquesta secció.

Com funciona aquesta nova secció?
Aquesta nova secció està dedicada al gènere del pasdoble i a tot tipus de marxes: des de les presents en les nostres festes de moros i cristians, a les típiques de les dates de Setmana Santa i unes altres...

Cada mes l'autor protagonista seleccionarà dos de les seues obres que podrem escoltar en les versions triades pel propi compositor. A més, coneixerem les seues notes al programa, la història de cada pasdoble i al propi compositor. Fins i tot -en algun cas i sempre per indicació de l'autor- es podran descarregar els materials complets.

La curiositat d'aquesta secció és que el protagonista de cada mes serà qui trie a l'autor que ocuparà la seua plaça el mes següent creant així una selecció de pasdobles triats totalment pels propis protagonistes.

Per elecció del mateix autor Enrique Alborch, el compositor al que li dedicarem la secció 'Entre Pasdobles i Marxes' del mes d'agost serà José Rafael Pascual Vilaplana

Esperem que us agrade, i com sempre ens encantarà llegir les vostres opinions.
NBM


'JÚLIA' I 'ROMUALDO SOLER', LA MÚSICA FESTERA D'ENRIQUE ALBORCH

JÚLIA (2014)
Marxa cristiana dedicada a la seua filla. Va guanyar el 2on Premi al Concurs de Composició celebrat a Crevillent en 2015 per commemorar el 50 Aniversari dels seues festes de Moros i Cristians. Una peça alegre i plena de força que vol reflectir el caràcter de la seua filla filla. En l’edició de 2016 va rebre el Premi Euterpe a la Creació Musical per a la Festa que atorga la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

Versió d'estudi arreplegada en el CD Amadaràs
Unió Musical Benicadell
Director: Jorge Soler Carbó

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vídeo de Día de l'estrena Unió Musical de Crevillent
Director: Manuel Mondéjar Criado

Descàrrega aquí una demo de l'obra.

ROMUALDO SOLER (2013)
Pasdoble dedicat a l'el seu sogre, Romualdo Soler Miquel (1942-2008), gran músic i millor persona. Aquesta obra va guanyar l'1er Premi (premi 'Juan Cantó Francés') al 50 Concurs de Composició de Música Festera d'Alcoi, 2013. Un pasdoble dianer d’estructura clàssica però amb detalls musicals mes moderns.

Versió d'estudi arreplegada en el CD Amadaràs
Unió Musical Benicadell
Director: Jorge Soler Carbó

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

El dia de l'estrena, després de conèixer-se el guanyador del Concurs de Composició, Alborch va ser convidat a dirigir la Unió Musical d'Alcoi. El pseudònim del pasdoble en el concurs va ser 'Llavor'.

Unió Musical d'Alcoi
Enrique Alborch

Per exprés desig de l'autor ací et pots descarregar les partitures completes de Romualdo Soler.


A l'octubre de 2015 i al costat de la Unió Musical de Benicadell, Enrique Alborch va gravar en l'Auditori Municipal de Castelló de Rugat el CD Amadaràs. Aquest monogràfic de la seua obra va ser editat per Audioart amb Rafa Monllor com a tècnic.


ENRIQUE ALBORCH TARRASÓ, Castelló de Rugat (València), 1976
 
Formació Acadèmica
Curs de direcció de bandes simfòniques amb Rafael Sanz Espert (Berklee College of Music en València, 2014)
Curs de composició i arranjaments per a banda simfònica amb Gregory Fritze (Berklee College of Music en València, 2013)
Curs d'aptitud pedagògica (Universitat de València, 2004)
Títol de professor superior de trompeta (Conservatori Superior de Música 'Manuel Massoti Little' de Murcia, 2003)
Títol de direcció de bandes de música (Escola Comarcal de Música de la Vall d’Albaida, amb José Rafael Pascual-Vilaplana, 2000)
Títol de professor de trompeta (Conservatori Professional de Música 'Mestre Vert' de Carcaixent, 1994)  
 
Altres
Cursos de perfeccionament de trompeta amb Alfonso Faus, Benjamín Moreno, Leopoldo Vidal, Manuel López, etc.
Cursos de direcció de banda amb José Rafael Pascual-Vilaplana, Jan Cober, Henrie Adams, Eugene Corporon i Enrique García Asensio.
Cursos de direcció d’orquestra amb José Mª Cervera i César Álvarez.
Cursos de direcció de cors amb Josep R. Gil-Tàrrega
Cursos d’harmonia, anàlisi i instrumentació amb José V. Asensi, Ramón García, Sixto Herrero i Bert Appermont.
Curs 'L'Instrumental Orff com a recurs educatiu' amb Julio Martínez.
Estudia Cant amb Raúl Belda.
Estudia Composició amb Ramón Garcia.

Experiència Trompetística
Ha segut membre de les següents formacions:
Orquestra de Vents 'Filharmonia', baix la direcció de Jose Rafael Pascual-Vilaplana
Big Band de la Vall d’Albaida, baix la direcció de Francisco Blanco “Latino”
Quintet de Metalls 'Coup de Brass'
Orquestra del Conservatori 'Mestre Vert' de Carcaixent, baix la direcció de Juan Pablo Hellín Chaparro.
Unió Musical Benicadell ( Castelló de Rugat)

Experiència en Direcció
Director Titular de l'Associació Unió Musical Bocairent des de setembre de 2015 fins l’actualitat.
Director Titular fundador de la Valencia Brass Band by Inel, des d’octubre de 2014 fins l’actualitat.
Director Titular de la Banda de la Societat Escola Musical 'Santa Cecília' de l'Olleria (2012 - 2015)
Amb aquesta banda ha desenvolupat una important tasca de la que cal subratllar l'estrena a Espanya de la 'Missa Santa Cecília' de Jacob de Haan per a cor i banda (Abril 2015) i l’enregistrament del CD 'Francesc Cerdà, 10 Anys de Concurs'.
Ponent en les dos edicions de les 'Jornades d'Iniciació a la Direcció' impartides per al professorat del Conservatori Professional de Música d’Utiel al curs 13/14 i 14/15.
Director Titular de l’Agrupació Musical Ontinyent (2006 – 2013).
Amb aquesta banda va aconseguir en 2008 els 2ons premis al III Certamen de Música Festera de Villena i a l’entrada de bandes d’Ontinyent on participen 24 bandes. En 2009 i 2010 ha aconseguit el 1er premi al mateix acte a Ontinyent i també en 2009 i en 2012 el 2on a l’entrada de bandes d’Albaida. A més en 2010 ha gravat els primers CDs de l’Agrupació: 'Mozárabes 1960' (per als Mossàrabs d’Ontinyent) i 'Anys de Càrrec' (per als Asturianos d’Alcoi). En 2012 obté el 2on premi al Certamen Provincial de Bandes de València en la seua 2a secció.
Director Convidat a l’Agrupació Musical de Pego (gener – juny de 2007)
Director de la Societat Ateneu Musical de Cocentaina (2001 – 2006).
Amb aquesta formació ha participat en  el XXXII Certamen Provincial d’Alacant (2003) i en el Certamen Internacional de València (2006) realitzant destacades actuacions i ha participat en la gravació dels CDs 'Maseros en festes', 'El Moro Guerrer' i 'Blau i Nacre'.
Director de la Unió Musical de la Pobla del Duc (1998 – 2003)
Sotsdirector de l'Agrupació Coral de Castelló de Rugat (1997 – 1998)
En 2016 va ser convidat a dirigir l'himne de les festes de Moros i Cristians d'Oliva 'Oliva 1990' que va ser interpretat conjuntament per totes les bandes participants a les festes.
En 2011 va ser convidat a dirigir l’himne de les festes d’Aielo de Malferit que dona inici oficial als actes i que és interpretat conjuntament per les 10 bandes que participen en les festes.
Ha segut director convidat en la banda de Llosa de Ranes al Concert del 10 Aniversari de la Tenda Musical 'Sanganxa'. I convidat a dirigir les seues obres a la Unió Musical Benicadell de Castelló de Rugat, l’Agrupació Artistico-musical 'El Trabajo' de Xixona, Unió Musical de La Canyada, Unió Musical d’Aldaia, la Nova de Banyeres, Unió Musical de Biar, Centre Artístic Musical de Xàbia, Unió Musical de Montesa, Agrupació Musical Sta. Cecília de Castalla, Unió Musical d’Atzeneta d’Albaida, Ateneu de Cocentaina, la Lira de Quatretonda, Societat Musical de Bolbaite, la Lira de Monfort del Cid, la Unió Musical de La Pobla del Duc, Banda 'Tot per la Música' d'Ontinyent, la Banda d’Almoines, Unió Musical d’Alcoi, la banda d’Ador, la banda d’Oliva, Unió Musical Contestana, Unió Musical d'Ibi, Unió Musical Bocairent, Agrupació Musical Ontinyent, Societat Musical Banyeres de Mariola, Banda 'La Tropical' de Benigànim, 'l'Avanç' del Campello i Banda Jove de l’AUM Bocairent.
Ha sigut homenatjat per les bandes Municipal de Villena i 'Tropical' de Benigànim, les quals li dedicaren tota una part dels seus concerts festers, on també fou convidat a dirigir.
Ha segut seleccionat per a dirigir les bandes de Muro i  Villafranqueza en la clausura de cursos de direcció.
Ha treballat amb solistes de gran prestigi com els trompetistes Rubén Simeó,  José Chàfer, Raül García 'Xocolate' i David Pastor, Àngel Garcia (tuba), Raül Garrido i Vicent Berbegal (trompes), David Alonso (saxo) i Juanjo Munera (Bombardí)

Experiència Docent
Professor Interí de Conselleria de Música i Arts Escèniques en l’especialitat de cor (des de 2008). Ha treballat als conservatoris professionals de La Vall d’Uixó, Requena, Utiel i Carcaixent.
Professor de Trompeta, Llenguatge Musical i Cor a l’Escola de Música de Castelló de Rugat (1994 fins l’actualitat). Va ser, a més, el Cap d’Estudis des de 2004 fins 2009 i també actualment, des del curs 2016/2017.
Professor de Trompeta a l'Escola de Música de l'Ateneu de Cocentaina (2004 – 2008 i 2012 – 2016)
Professor de Llenguatge Musical a l'Escola de Música de la Pobla del Duc (2012 fins l’actualitat)
Professor de Trompeta, Llenguatge Musical i Conjunt Instrumental a l'Escola Comarcal de la Vall d’Albaida (2004 – 2008)
Professor de Trompeta i Llenguatge Musical a la Unió Musical Belgidense de Bèlgida (1996 – 2008)

Tasca Compositiva. Premis i reconeixements
En octubre de 2016 rep els Premis EUTERPE que atorga la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana a la Creació Musical (Música per a la Festa) amb la seua obra 'Júlia' (marxa cristiana) i EUTERPE  a la Producció Musical  junt a la Unió Musical Benicadell de Castelló de Rugat pel CD Monogràfic de la seua música anomenat 'Amadaràs'.
En gener de 2016 va presentar 'Amadaràs' un CD monogràfic de la seua música festera, amb 14 títols, enregistrat per la Unió Musical Benicadell de Castelló de Rugat.
2on Premi al Concurs de Composició Commemoratiu del 50 Aniversari de les Festes a Crevillent amb la marxa cristiana 'Júlia' (2015).
1er Premi (Premi Juan Cantó Francés) al 50 Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi amb el pasdoble 'Romualdo Soler' (2014).
Finalista al Concurs de Composició de l'Olleria amb el pasdoble 'Agrupats' (2010).
3er Classificat al Concurs de Composició de Monfort del Cid amb el pasdoble '21 Contrabandistes' (2009).
Finalista al Concurs de Composició de l'Olleria amb la marxa mora 'Guillem' (2008).
Compositor seleccionat per a escriure l'obra obligada del Certamen de Música Festera de Elda (2006): 'Sibila de Fortià', marxa cristiana.
Accèssit al Concurs de Composició del II Simposi de la Musica Festera, celebrat a la Vall d’Albaida amb la marxa cristiana 'La Victòria' (2001).
1er Premi al Concurs de Composició de Música Festera de Sant Vicent del Raspeig amb la marxa cristiana 'Terra Nostra' (1999).
2on Premi al Concurs de Composició de Música Festera de Bocairent amb la marxa cristiana 'Cavallers de l’Ofra' (1997).

Altres
En 2014 estrena la  CIMVO OVERTURE per a 7 trompetes, interpretada per grans figures internacionals de la trompeta: Rapa, Mellaerts, Stoelzel, Cichor i Chàfer, entre altres.
Algunes de les seues obres estan editades per 'Omnes Bands' – Edicions Musicals i Ediciones GTE.
Quasi totes les seues obres estan enregistrades en diversos CDs de Música Festera.
Importants compositors, com Victor Vallés i Carlos Pellicer li han dedicat obres en reconeixement a la seua tasca com a director: Brassléncia (2016) i Menú (2017), les dos per a Brass Band.
Pertany a l'SGAE des de 1999.
Pertany a l'ACMMIC (Associació de Compositors de Música per als Moros i Cristians) des de la seua fundació en 2002.
Pertany a l'ANDB (Associació Nacional de Directors de Banda) des de la seua fundació.
Pertany a la AIE (Associació d’Intèrprets i Execfutants des de 2016)
En 2012 va pertànyer a la Comissió que atorga els premis Euterpe de la FSMCV.
Ha segut jurat al Certamen d'Elda (2006), als Concursos de Composició de Yecla ( 2008), l’Olleria (2016) i Villena (2017), a les entrades de bandes de l'Olleria (2014) i Albaida (2014 i 2016) i al Concurs d’interpretació de pasdobles de Banyeres (2015).  
Ha treballat com a assessor musical a les gravacions de diferents CD de música de banda.


Est és el repertori de música festera d'Enrique Alborch:
VICENT TARRASÓ (Pasdoble, 1995)
Dedicat per l’autor al seu primer mestre de música, qui també era son 'tío' i padrí, un home que va dedicar tota la vida a la seua gran afició: la música. Es tracta de la primera composició per a banda d’Enrique Alborch.

CARMEN I ENRIQUE (Pasdoble, 1997)
Escrit per l'autor com a regal per als seus pares, amb molta estima i en senyal d’agraïment pel seu inestimable recolzament al llarg de la vida.

CAVALLERS DE L'OFRA (Marxa cristiana, 1997)
Composada per a la filà de Castelló del mateix nom en l’any de la seua fundació. Aquesta peça fou guardonada amb el 2on premi al IX concurs de composició de música festera 'Vila de Bocairent'.

UNIÓ MUSICAL BENICADELL (Pasdoble, 1998)
Dedicat a la nostra banda, a tots els músics que la formen, al seu president Emilio Ordiñana, al seu director Miguel Vercher i a tots els socis que recolzen el treball d’aquesta entitat cultural.

TERRA NOSTRA (Marxa cristiana, 1999)
Marxa cristiana guanyadora del 1er Premi al I Concurs de Composició de Música Festera 'Ciutat de Sant Vicent del Raspeig'. Una peça amb un caràcter líric i emotiu.

1903 (Pasdoble, 2000)
Pasdoble escrit en 2000 i dedicat a la Unió Musical de la Pobla del Duc en commemoració de l’any en que es va fundar la banda. L'autor va ser director d’aquesta formació al llarg de 6 anys, entre 1998 i 2003.

LA VICTÒRIA (Marxa cristiana, 2001)
Marxa cristiana guanyadora de l’Accèsit al Concurs de Composició del II Simposi de la Música de Moros i Cristians, celebrat a la Vall d’Albaida al llarg de 2001. Plena de força i alegria de festa.

ATHÊNAEUM (Pasdoble, 2004)
Pasdoble dedicat a la Societat Ateneu Musical de Cocentaina de la que vaig ser director al llarg de 6 anys (2001-2006). Un pasdoble dianer en homenatge a aquesta gran banda contestana. El títol fa referència a l’oritge llatí de la paraula Ateneu.

SIBILA DE FORTIÀ (Marxa cristiana, 2006)
Marxa cristiana escrita per encàrrec de l’Ajuntament d’Elda per a ser obra obligada del 'XXI Certamen de Música Festera Ciudad de Elda 2006'. Una peça de gran dificultat tècnica. El títol fa referència a una reina d’origen català que fou Senyora d’Elda des de 1383 fins 1386.

GUILLEM (Marxa mora, 2008)
Marxa mora dedicada al meu fill. Va ser finalista al IV Concurs de Composició “Francesc Cerdà” celebrat a l'Olleria en 2008. Una marxa elaborada tota a partir d'un element temàtic principal que cohesiona tota l’obra.

21 CONTRABANDISTES (Pasdoble, 2009)
Pasdoble fester dedicat als amics de la comparsa '21 Contrabandistes' de La Pobla del Duc. Aquesta peça va obtenir el 3er lloc al Concurs de Música Contrabandista celebrat a Monfort del Cid en 2009. Una peça plena de llum i color.

AGRUPATS (Pasdoble dianer, 2010)
Pasdoble dianer dedicat a l’Agrupació Musical Ontinyent de la que vaig ser director més de 7 anys (2006-2013). Va ser finalista al VI Concurs de Composició 'Francesc Cerdà' celebrat a l'Olleria en 2010. Una peça d’estil clàssic però amb desenvolupaments temàtics més atrevits i amb una cita final a la tan coneguda marxa mora 'Ximo'.

NIT DEL RIU (Marxa mora, 2011)
Marxa mora escrita per encàrrec de la família de Máximo Pérez García, qui va ostentar el càrrec de Primer Tro 2011 de la comparsa Moros Marins d’Ontinyent. El títol fa referència a un acte fester que es celebrava antigament a Ontinyent on participava, entre altres, aquesta gran comparsa.

AMADARÀS (Música per a una Presentació, 2011)
Música escrita per a la presentació com a Dama de les festes d’Atzeneta d’Albaida 2011 de Sara Sanjuan Alborch, la meua neboda. Va ser una petició d’ella i de sa mare. Una música breu que es va instrumentar per a banda en 2015 i vol ser homenatge a ella i a  totes les bones persones que com Carmina, la meua germana, ens deixen abans d’hora i ja no es troben entre nosaltres. El tema del que naix tota la peça està extret del nom Sara: S (sol) A (la) R (re) A (la).

ALÍKH-GASBÀ (Marxa mora, 2011)
Marxa mora escrita per encàrrec de les seues famílies per  a Gaspar Alcaraz Reig i Alejandro Garrido Mora, Ambaixador i Banderer moros de les festes d’Ontinyent de 2012 per la comparsa de Moros Espanyols. Una peça festera que combina moments èpics amb altres temés més lírics. El títol és una referència en àrab a les persones a qui va dedicada la peça.

ROMUALDO SOLER (Pasdoble fester, 2013)
Pasdoble dedicat al meu sogre, Romualdo Soler Miquel (1942-2008), gran músic i millor persona. Aquesta obra va guanyar el 1er Premi (premi 'Juan Cantó Francés') al 50 Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi, 2013. Un pasdoble dianer d'estructura clàssica però amb detalls musicals mes moderns.

JÚLIA (Marxa cristiana, 2014)
Marxa cristiana dedicada a la meua filla. Va guanyar el 2on Premi al Concurs de Composició celebrat a Crevillent en 2015 per commemorar el 50 Aniversari de les seues festes de Moros i Cristians. Una peça alegre i plena de força que vol reflectir el caràcter de la meua filla.

SES BAYRAK (Marxa Mora 2015)     
Marxa mora escrita per encàrrec de l'Esquadra 'Xeus' per als seus amics José pedro Jordà i Ignacio Bordera, Banderer i Ambaixador Mossàrabs de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent 2015. Una marxa amb un ritme 'especial' en la part central, on podem apreciar una “petenera” adaptada a una marxa mora de caràcter guerrer. El títol és veu i bandera en turc.

MIGUEL CRESPO (Pasdoble fester, 2015)
Pasdoble fester dedicat a la memòria de Miguel Crespo García (1908-1984). Qui va ser músic de la Unió Musical Benicadell de castelló de Rugat entre els anys 30 i els 60 del passat segle, amb el trombó i el bombo. Una peça pensada per a la festa i el carrer.

AMADARÀS (Música per a una Presentació, 2015)
Música escrita per a la presentació com a Dama de les festes d'Atzeneta d'Albaida 2011 de Sara Sanjuan Alborch, la meua neboda. Va ser una petició d’ella i de sa mare. Una música breu que es va instrumentar per a banda en 2015 i vol ser homenatge a ella i a  totes les bones persones que com Carmina, la meua germana, ens deixen abans d’hora i ja no es troben entre nosaltres. El tema del que naix tota la peça està extret del nom Sara: S (sol) A (la) R (re) A (la).

CAPITÀ JUST (Pasdoble fester, 2016)
Dedicat a Vicent Just Salort, Capità Cristià de les Festes de Moros i Cristians d'Oliva 2016 per la Filà Contrabandistes.

SIR DRIU (Marxa cristiana, 2016)
Dedicada a Andreu Vañó Sempere, Capità del Terç de Suavos de les Festes de Moros i Cristians de Bocairent 2017. Encàrrec dels seus pares amb motiu de la seua capitania "per a que sempre visca la música i la festa com fins ara". En aquesta peça l'autor fa un xicotet homenatge al mestre alcoià Amando Blanquer, creador del gènere cristià, amb dos cites musicals.

Si vols conèixer més a l'autor visita el seu blog i el seu canal de Youtube.

Puedes hacer comentarios!

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Mayo 2021
L M X J V S D
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline