'Carlos Milán' i 'Odalisca' de Josep Cano protagonistes de 'Entre Pasdobles i marxes'

Aquest mes dediquem la secció 'Entre Pasdobles i Marxes' a dues obres del compositor i professor de Benidorm, Josep Cano.

En aquest article trobaràs els vídeos, àudios, notes al programa i partitures en descàrrega de les obres que ell mateix ha triat per a protagonitzar aquesta secció.

Com funciona aquesta secció?
Aquesta secció està dedicada al gènere del pasdoble i a tot tipus de marxes: des de les presents en les nostres festes de moros i cristians i unes altres...

La curiositat d'aquesta secció és que el protagonista de cada mes serà qui trie a l'autor que ocuparà la seua plaça el mes següent creant així una selecció de pasdobles triats totalment pels propis protagonistes.
L'elecció de Josep Cano per al mes de març és el compositor Victor Vallés Fornet.

Cada mes l'autor protagonista seleccionarà dos de les seues obres que podrem escoltar en les versions triades pel propi compositor. A més, coneixerem les seues notes al programa, la història de cada pasdoble i al propi compositor.


Carlos Milán (pasdoble dianer)

He tingut la sort de viure, als meus inicis musicals, dues experiències bandístiques ben diferents. La meua formació com a músic de banda va començar el 1980 a la Unió Musical de Benidorm. Possiblement per estar a una ciutat turística com Benidorm, amb el ressò que això suposa, i també per ser en aquell temps una de les agrupacions més joves del país, la nostra activitat musical no era l’habitual d’altres bandes: actuacions a televisió, concerts per tota Espanya i alguna eixida a l’estranger. El nostre repertori eren les grans transcripcions simfòniques i allò que aleshores era una innovació: la música de pel·lícula o arranjaments de música pop i rock.

D’altra banda els meus vincles familiars amb Beneixama em portaren a la Societat Musical La Pau d’eixa localitat on tocaven mon tio i dos cosins germans. La banda de Beneixama era ben diferent. Allà hi havia prou gent gran mentre que a Benidorm només el director i quatre o cinc hòmens superaven els quaranta anys. Feia poc que, sota la direcció de Pedro Joaquín Francés, s’havien incorporat alguns xicots de la meua edat amb els quals vaig fer amistat. Allà vaig conéixer els pasdobles més clàssics, la música de moros i cristians i l’exclusiu repertori que gaudeix i que ha anat incorporant eixa banda en els seus 175 anys d’història. Amb ells vaig descobrir per primera volta la festa alcoiana i la seua música, tan diferents de les de la costa.

Mon tio Carlos Milán Vera va ser saxofonista de la banda de Beneixama durant més de seixanta anys. Mil anècdotes i el seu alegre tarannà el feien guanyador de l’estima de tots aquells que el coneixien. El 1996 li vaig dedicar el pasdoble dianer que porta el seu nom.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

‘Carlos Milán’ (pasdoble dianer)
Josep Cano
Societat Musical L’Illa de Benidorm
Josep Cano
CD Vent de l’illa (2010)

Possem en descarrega les partitures completes de 'Carlos Milán' per petició del propi autor.


'Odalisca' (marxa mora)

Als darrers anys del romanticisme la moda orientalista i el gust per l’exotisme es manifesten a totes les arts arran de la puixança del colonialisme europeu. L’expressió musical d’aquest orientalisme coincideix amb els inicis de la música festera i el moviment alhambrista.

Estudiant al conservatori de la Barcelona preolímpica, dedicava els dies que no hi havia classe a activitats a l’abast de la meua butxaca: fer llargues passejades i visitar museus gratuïts. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya vaig contemplar un quadre pintat per Marià Fortuny el 1861 titulat l’Odalisca que em va impressionar.

Quan vaig compondre esta marxa em va vindre al cap aquella pintura, la generosa llum que il·lumina la figura de la bella odalisca fumant del narguil i escoltant les melodies que un músic, presumiblement cec, toca en la penombra de l’harem.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

‘Odalisca’
Josep Cano
Societat Musical L’Illa de Benidorm
Josep Cano
CD Vent de l’illa (2010)

Possem en descarrega les partitures completes de 'Odalisca' per petició del propi autor.


Altres composicions de Josep Cano

'Vent de l'Illa' (pasdoble)

 'Vent de l'Illa' (pasdoble)
Josep Cano
Societat Musical L’Illa de Benidorm
Josep Cano
CD Vent de l’illa (2010)


 'Suana' (marxa mora)

  

'Suana' (marxa mora)
Josep Cano
Societat Musical L’Illa de Benidorm
Josep Cano
CD Vent de l’illa (2010)


Josep Cano Gracià

Nascut a Benidorm el 1966. Ha estudiat als conservatoris superiors d’Alacant i Barcelona on obté el títol de professor superior de clarinet. Ha col·laborat amb diferents orquestres com ara la Ciudad de Málaga, Simfònica de les Balears o Fine Arts Simphony de Londres.

Es forma com a director amb els mestres Norman Milanés, José Rafael Pascual Vilaplana, Francesc Cabrelles, Joan Espinosa i Rafael Sanz-Espert. Ha estat com a director titular al front de les bandes de La Nucia, Orxeta, Mediterraneo de la Vila Joiosa, Benissa, l’Illa de Benidorm, la Romàntica del Saladar i la Colla de Xirimiters de la Marina.

És autor de diverses composicions per a banda, en especial de música festera. En 2010 la Societat Musical l’Illa enregistrà el disc monogràfic Vent de l’illa.

Puedes hacer comentarios!

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Noviembre 2021
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline